DORT MIMOSA
Potřebné ingredience
Dort mimosa"je od roku 1960 simbolem svatku žen 8.03.rozhodli tak italske ženy,kterym jeho žluta barva připomina stejnojmeny keř,ktery v v breznu kvete po celem Řimě....řimské cukrarny ho připravuji hlavně v tomto ročnim obdobi a snad každa zena dort dostane jako darek.... Na piškovotý korpus:(mensi dort,na větší uďelejte ze dvou dávek..) 3 vejce, 120G cukru... 1\\2 sáčku prášku do pečiva .......kůra z 1citronu...... 1van.cukr 75g hl. mouky ...............50g škrobu (maizena)............50g másla NA KRéM: 500ml mléla.......160g cukru krystal....kůra z 1citronu....1vanilk.cukr.....4 žloutky.......70g mouky(nebo škrobu) se skrobem je jemnější..
Postup přípravy
3 žloutky vyšleháme se 3lžícemi horké vody,po chvilce přidáme 80g cukru a šleháme dokud nemáme hustou pěnu,když nám kape ze šlehače musi nechávat stopy......
přidáme špetku soli,citronovou kůru a van.cukr.
Bílky vyšleháme se zbylým cukrem 40g do tuhého sněhu.Poté sníh přidáme do žloutkové pěny,zapracujeme stěrkou tak že mícháme sníh od spodu dolů,jemně a pomalu.
Mouku,škrob a prášek do pečiva přesyjeme a postupně,po trochách zapracujeme do hmoty....
Nakonec přidáme rozpuštěné máslo,které necháme trochu schládnout,aby nebylo horké!
Dáme do vymaštené a vysypané formy a na 170C pečeme asi 30minut,můžeme zkusit páratkem,ale NE neotvírat trouby dříve než ZA 20MINUT JINAK NáM vše klesne...............
Vychladly korpus si pripravime tak ze odrezeme horni část,kterou dame stranou,vnitrek korpusu vydlabeme,nejlip podaři li se nam nakrajet malé kostičky...
vydlabany korpus pocakame rumem,anebo pripravenym sirupem"svarime trochu vody s cukrem pote pridame rum,nwbo jiny vhodny liker... naplnime krémem,nahoru pak dame odkrojeny vrch ktery jsme si dali stranou...
Krem namažeme i nahoru a udelame z nej kopec"...nakonec posypeme nadrobenym korpusem...dame do lednice,musi byt v chladu,jinak krem teče...podavame až je vychlazený...
PŘIPRAVA KRÉMU
mléko dáme vařit s citr. kůrou a kouskem vanilky(pokud vanilku nemáme,ale misto ní dáme vanilkový cukr,nevaříme........
odstavíme vyndáme kousek van.lusku a necháme mléko vychladit.........v misce si vyšleháme žloutky s cukrem a přidáme i mouku či škrob,to vše přidáme k mléku a poté provaříme za stálého míchání tak aby jsme měli tuhý krém,ten poté odstavíme a dáme vychladit do lednice na několik hodin,krém můžeme použít na dorty,nebo na plnění...........krém je dost tuhý,takže se nadýchá šlehačkou,v případě,že byste chteli jen krém dejte méně mouky.......či škrobu..............
DO studeného krému přidáme vyšlehanou šlehačku(do které dáme ztužovač) jemně od shoru dolů spojíme a máme krém chantilly.....................
tento krém je výborný na dorty,nebo do listkového těsta...................
pokud krémem plníme dort,můžeme přidat i jahody(cca 400g),opereme je,nakrájíme na malé kousky,zasypeme 2lžícemi cukru,pustí štávu,kterou pak použijeme na pocákání korpusu(pokud bude štávy málo,svaříme trochu vody s cukrem a jak vychladne přidáme štávu z jahod.....)jahody potom dáme pod krém-tj.na suchý korpus,na ně pak krém......
dobrou chuť
dort je plny vyborneho kremu
uřežeme horni část dortu a dáme stranou
krémem naplnime vydlabanou část,přikryjeme odřezanou části,venkovni upečená strana dovnitř a nahoru opet dme krém
..
nakonec dort celý pomažeme krémem a zasypeme korpusem..
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé